Historia

KSHKs tidiga verksamhet

Sommaren 1980 bildades Kiruna Slädhundklubb som den första slädhundklubben i landet. Klubbens målsättning var att anordna tävlingar och andra aktiviteter med slädhundar, alla sorters hundar var välkomna, det var det som skilde klubben från andra draghundsklubbar.

Kiruna Slädhundklubb hade mycket aktiviteter redan under det första verksamhetsåret.

Varje vecka under hösten träffades medlemmarna för gemensam barmarksträning.

En höstträff anordnades

Trettondagsträffen, övernattningstur till Kebnekaise fjällstation.

Studiecirkel i etologi

Första klubbmästerskapet hölls 27 december i Puoltikasvaara.

Nordkalottcup med tre deltävlingar, i tre länder.

"Skötebarnet" Nordic Marathon Nome distanstävling i Kiruna fjällen.

NORDKALOTTCUP

Gick varje år i Finland, Norge och i Kiruna som tre deltävlingar. Tävlingen övergick från 1985 till NORDKALOTTMÄSTERSKAP som anordnades i de tre länderna och alternerade mellan länderna.

Det var för övrigt på en av dessa tävlingar i Kautokeino som Taisto Thorneus öppnade fönstret en natt och skrek TYST!! åt de ylande hundarna som stod uppställda på stånglinor kring stugorna. Han tog i så rejält att till och med lapphundarna i byn tystnade!"

NORDIC MARATHON NOME

Var det stora flaggskeppet under hela 80-talet, en distanstävling som följde leder i Kirunafjällen med högt deltagarantal och ett gediget prisbord. Alla som varit med, mins kanske mest Marathon festen, som gett många minnen och samtalsämnen genom åren.

Det mest pålitliga under Nordic Marathon åren var vädret - det var nästan alltid storm!

LAPPLAND TRAIL / TOBAKSLEDEN

Andra tävlingar som gått under åren är LAPPLAND TRAIL långdistans och TOBAKSLEDEN medeldistans.

Succè för LAPPLAND TRAIL (93) 30 mil. "Fredag kväll, kl. 19.00, var det dags för första start mitt inne i centrala Kiruna. Vilken folkfest! Stan kryllar av nyfikan människor som tittar på hundar och körare när de gör sig i ordning för start. Luften dallrar av ljud och doft, Hundar som skäller, folk som surrar!"

Nordic Marathon var tävlingen med stort T under en lång rad av år, men klubben arrangerade lika flitigt olika sprinttävlingar varje år, varav flera större mästerskap.

1984, 1990, 1999 arrangerades NORDISKA MÄSTERSKAPEN

1993, 2002, 2008 arrangerades SOC och SVENSKA MÄSTERSKAPEN

Det fasta spårsystemet som finns idag började användas 1985 och den egna klubbstugan vid spårsystemet kom upp 1995.

Trettondagsturen

En omtyckt aktivitet de första åren var den årliga trettondagsturen med övernattning till Kebnekajse fjällstation. Alla som någon gång varit med kommer nog ihåg hemresorna bäst. För när man kom ner till Nikkaluokta med spannet var där alltid kallare än minus 35 grader! Och det stora problemet var att starta alla bottenfrusna bilar och skumpa iväg på fyrkantiga hjul.

"Det var ännu på den tiden när själva tävlandet för många inte var det direkta primära, utan att få komma ut, träffas och umgås med en massa andra med samma intresse, var det viktigaste. Tävlade gjorde man när man ändå var på plats! Och då tävlade alla. oberoende om man hade ett snabbt huskyspann, tre stora grönländare som nyss varit på turkörning, eller ett "ihop-plock" av grannars hundar.

HÖSTTRÄFFARNA

Hösträffarna i Syvääjärvi, Jukkasjärvi var oxå populära, på programmet ingick till exempel:

Hur man syr selar, halsband och gör draglinor.

Hur man kör in unghundar, fodrar och vattnar.

Man tittade på olika hundtyper, temprament och byggnad

Dessa träffar var av stort intresse eftersom de flesta var nybörjare.

1998 blev KSHK vald till årets mest aktiva klubb av Svenska Draghundsportförbundet.

Klubbmedlemmar har deltagit framgångsrikt på olika tävlingar, även EM och VM nivå. Också på långdistanstävlingen Iditarod i Alaska har en Kiruna förare deltagit och placerat sig bra.

Redan första året han entusiasterna med en studiecirkel i etologi (djurens beteende) vilken utgick från E. Trumlers böcker.

1982 hade klubben sitt första seminarium, intresset då var riktat mer på långdistans och den första föreläsaren var Rick Svensson. Rick har av eget intresse varit tillbaka i Kiruna många år senare och vi kunde då hålla ett miniseminarium för klubbmedlemmarna. Klubben har ordnat många seminarier genom åren och det är en imponerande samling hundförare som har bevistat "Little Fairbanks" som amerikanerna liknar Kiruna vid.

KLUBBMÄSTERSKAPET har gått av stapeln sedan klubben startades, första KM gick i Puoltikasvaara 27 december 1980, tre klasser, alla körde 13 km. Första klubbmästarna var:

Nome 5 - flerspann: Henrik Taube 5 - spann

Nome 2 - 4 spann: Rolf Orrmalm 4 - spann

Fristil : Gunnar Karlsson 2 - spann

Under alla år har det funnits folk "bakom kulisserna" funktionärer som kanske inte har egna hundar eller ej aktiva tävlingsekipage, som kämpat och jobbat för att arrangemang och tävlingar skall fungera.

Kebnekajsorna

Kvinnokraft från Kiruna har blivit ett begrepp i hundvärlden! Det är KSHK´s tjejlag i draghundsstafetten Vindelälvsdraget, många gånger har laget stått överst på prispallen.

Efter att ha härjat i övre delen av prislistan i alla de år som de kört. Många nya tjejer har börjat som handlers för "Kajsorna" och senare skaffat egna hundar och börjat tävla, eller deltagit aktivt med klubbarbete.